Het web van wijsheid

Lang voordat men zich in het Westen begon te verdiepen in het functioneren van de menselijke geest, was men in het boeddhisme al op hoog niveau bezig met het ontwikkelen van de psychologische wetenschap. Deze kennis is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een zeer grondige en gedetailleerde analytische wetenschap die ook wel Abhidhamma of ‘de hogere leer van het boeddhisme’ wordt genoemd. In Azië behelst de studie van de Abhidhamma een kloosterstudie van ruim zeven en een half jaar en deze verfijnde kennis is in het Westen nog maar nauwelijks doorgedrongen.

Frits Koster heeft zich in Thailand en Birma enkele jaren mogen verdiepen in de Abhidhamma.

Op een toegankelijke manier behandelt hij in Het web van wijsheid – inleiding tot de Abhidhamma een aantal belangrijke thema’s uit deze analytische wetenschap. In het boek staan vier onherleidbare realiteiten centraal, namelijk het bewustzijn, metgezellen van het bewustzijn, materiële verschijnselen en de verlichtingservaring. Voor lezers die minder of niet vertrouwd zijn met het boeddhistische gedachtegoed worden als achtergrondinformatie ook andere thema’s belicht, zoals de wet van kamma, het stervensproces, wedergeboorte en de vier Nobele Waarheden. Ten slotte wordt aandacht geschonken aan de waarde van de Abhidhamma voor de westerse wereld.

Het web van wijsheid is geïllustreerd met leuke tekeningen en biedt een rijke kennismaking met de fascinerende wereld van de Abhidhamma: een oude maar zeer actuele en accurate spiegel van ons bestaan.

ENKELE RECENSIES

‘Het nieuwe boek ‘Het Web van Wijsheid’ van Frits Koster is zonder meer een bijzondere en verheugende aanwinst voor het boeddhisme in Nederland. Het is het eerste boek dat op hoog niveau de Abhidhamma, de boeddhistische psychologie, toegankelijk maakt in onze taal. Is het door dit niveau een taai en moeilijk boek geworden? Verrassend genoeg is dat niet het geval en dat is te danken aan de steeds speelse en vaak humoristische wijze waarop Koster het materiaal aanbiedt. Zonder concessies te doen aan de details, verheldert hij deze belangrijke bijdrage van het Theravâda-boeddhisme door haar te plaatsen in en toe te lichten aan onze dagelijkse belevingswereld. Daarmee laat Koster ook zien dat de Abhidhamma, al is deze millennia geleden ontstaan, nog steeds ons zicht op en ons begrip van de menselijke geest en ervaring kan vergroten. En wel op een heel andere manier dan onze westerse psychologie dat doet! Ik kan dit boek aan een ieder – beoefenaars, psychologen en wie ook maar geïnteresseerd is in de werking van onze geest – van harte aanbevelen.’
– Dr. Han F. de Wit is Dharmaleraar, auteur en contemplatief psycholoog.

‘Het web van wijsheid’ is een bewonderenswaardige, goed leesbare presentatie van de interessante leer van de Abhidhamma. Het boek is gelardeerd met eigentijdse voorbeelden die het geheel zeer verlevendigen. Niets dan lof over de voortreffelijke stijl van schrijven.’
– Rob Janssen was emeritus hoogleraar in de klinische psychologie. Hij heeft Pali en Sanskriet gestudeerd aan de universiteit in Leiden. Samen met Jan de Breet heeft hij diverse klassieke boeddhistische geschriften vertaald in het Nederlands.

‘Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is in de werking van de menselijke geest!’
– Paula Borsboom, redacteur van het boeddhistische kwartaalblad ‘Vorm & leegte’.

Uitgeverij: Asoka, 2005.
Omvang: 256 blz. Illustraties: Fop Smit.
Prijs: € 21,50. ISBN: 90 5670 106 1

Klik hieronder om dit boek bij de uitgeverij te kopen.