Frits Koster

(geb. 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Frits is inmiddels uitgetreden en woont in een klein dorp in Noord-Groningen. Hij werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen  en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere landen in Europa.

Samen met zijn vrouw Jetty Heynekamp organiseert Frits retraites op diverse locaties in Nederland. Frits is verbonden met Vipassana.nu – een collectief van retraitebegeleiders die vipassana-meditatie faciliteren in Nederland: klik hier voor meer informatie hierover.

Samen met psychiater Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven.

Frits Koster is auteur van de volgende boeken:

  • ‘Bevrijdend inzicht’ (Asoka, 1999).
  • ‘Stress: wat kan ik er zelf aan doen?’ (Asoka, 2002 – niet meer leverbaar).
  • ‘Inzichtmeditatie’ (Asoka, 2003 – audiobestanden).
  • ‘Het web van wijsheid’ (Asoka, 2005).
  • ‘Basisprincipes vipassana-meditatie’ (Asoka, 2008).

Samen met zijn vrouw Jetty Heynekamp heeft hij de volgende publicaties verzorgd:

  • ‘Mildheid’ (Asoka, 2011 – audiobestanden/luisterboek).
  • ‘Vier levensvrienden’ (Asoka, 2013 – audioboek i.s.m. Erik van den Brink).
  • ‘Houvast voor elkaar’ (Lannoo, 2019 – i.s.m. Nadine Kohle, Stans Drossaert en Ernst Bohlmeijer.
  • ‘De kunst van mindful communiceren’ (Boom, 2020).
  • ‘Op retraite’. (Asoka, 2021).

Via Silkwormbooks Thailand zijn de volgende boeken vertaald en uitgegeven in het Engels: ‘Bevrijdend inzicht’ wordt uitgegeven als ‘Liberating Insight’, ‘Stress: wat kan ik er zelf aan doen?’ wordt uitgegeven als ‘Buddhist meditation in Stress Management’ en ‘Het web van wijsheid’ wordt uitgegeven als ‘The Web of Buddhist Wisdom’.

Samen met Erik van den Brink heeft hij ‘Compassievol leven’ (Boom, 2016) en ‘Compassie in je leven’ (Boom, 2019) geschreven. Deze boeken zijn vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Frans en Turks.