Mildheid

Deze audiobestanden plus begeleidend boekje (pdf) laten de lezer kennismaken met de heilzame kracht van vriendelijkheid en compassie. Op de schaal van een ‘gevoelsthermometer’ richt compassie (karuna in het Pali) zich op de temperaturen ónder het nulpunt en heeft als wens om pijn en lijden te verzachten. Vriendelijkheid (of metta) richt zich op de temperaturen bóven het nulpunt en streeft naar het bevorderen van het welzijn van onszelf en dat van anderen. Vriendelijkheid en compassie zijn hartverwarmend en kunnen worden samengevat in de term ‘mildheid’ of heartfulness, als waardige aanvulling op het begrip mindfulness.

Net zoals het mogelijk is opmerkzaamheid te ontwikkelen zo kunnen we door training de kwaliteit van mildheid tot bloei laten komen. Het bijzondere van deze beoefening is dat ze religie-overstijgend is; ieder mens kan zijn of haar leven verrijken met de kracht van mildheid.

De audiobestanden op Mildheid – geleide meditatieoefeningen voor vriendelijkheid en compassie bevatten geleide meditatieoefeningen, waarmee de cirkel van compassie en vriendelijkheid steeds kan worden uitgebreid, uitgaande van onszelf naar uiteindelijk alle levende wezens. Het boekje (als pdf), met een voorwoord van Edel Maex, dient als ondersteuning, biedt achtergrondinformatie en beschrijft valkuilen die kunnen optreden bij de beoefening.

Uitgeverij: Asoka, 2018.
Uitvoering: audio download.
Omvang: geleide meditatieoefeningen en een begeleidend boekje (48 pagina’s pdf)
Afspeeltijd: 130 minuten
Auteurs en stemmen: Frits Koster & Jetty Heynekamp
Prijs: € 10. ISBN: 9789056702687

Klik hier om het boekje (pdf) en de audiobestanden bij de uitgeverij te kopen.