De moed van vergevings-gezindheid

In alle religies en wijsheidtradities wordt de waarde van vergevingsgezindheid erkend, als een manier om meer in harmonie met onszelf en met de wereld om ons heen te kunnen leven en samenleven. Bovendien bevestigt hedendaags onderzoek dat vergevingsgezindheid kwaliteiten heeft die gezondheid en welzijn bevorderen.

Om de kwaliteit van vergevingsgezindheid meer tot bloei te laten komen hebben Joyce Cordus en Frits Koster de training ‘Mindfulness-Based Training in Forgiveness’ (MBFT) ontwikkeld. In deze training, die een niet-religieus karakter heeft, worden verschillende vormen van vergevingsgezindheid gaan verkend, zoals in relatie tot onszelf, in de vorm van vergeving vragen en het vergeven van anderen. We doen dit op individueel niveau en in relatie tot groepen en gemeenschappen en de toenemende polarisatie in de wereld om ons heen. Er zal echter ook aandacht zijn voor allerlei dilemma’s en moeilijkheden bij de beoefening en hoe we ook hier compassievol mee kunnen en mogen omgaan.  Deelname is geschikt voor iedereen die minimaal een jaar vertrouwd is met de beoefening van mindfulness en op de een of andere manier worstelt met (oude) bitterheid. Daarnaast kan de training ook heel geschikt zijn als een meer algemene verdieping van de kwaliteiten van mildheid en mindfulness.

Tekening: Fop Smit

Online-training najaar 2023

In het najaar van 2023 zullen we de MBFT-training voor het eerst online aanbieden via internetplatform 30NOW. We zullen in de cursus ‘De moed van vergevingsgezindheid – rust en harmonie vinden in onszelf en in de wereld om ons heen‘ vergevingsgezindheid op verschillende manieren verkennen:

  • In theorie – via uitleg over de verschillende vormen van vergevingsgezindheid; hierin wordt vergevingsgezindheid verbonden met kennis vanuit wetenschappelijk onderzoek en vanuit de neuro- en de positieve psychologie.
  • In praktijk – middels gezamenlijke geleide mindfulness-based meditatieoefeningen en interpersoonlijke verkenningen m.b.v. breakout rooms in Zoom.
  • M.b.v. oefensuggesties aan het eind van elke sessie – hoe je vergevingsgezindheid verder kunt ontwikkelen en integreren in het dagelijkse leven.

Praktische informatie:

  • Data: 6 maandagavonden: 18 en 25 september, 2, 9 en 23 oktober en 6 november 2023
  • Tijden: 19.30 – ±21.15 uur
  • Begeleiding: Joyce Cordus en Frits Koster
  • Meer informatie: meer info vanaf begin juli via www.30NOW.nl

Klik hier
voor diverse blogs over vergevingsgezindheid