Donderdag 6 – zondag 9 september 2018
Huize Elisabeth te Denekamp

Kosten: €475.


On-line aanmelden of het aanmeldingsformulier (pdf) uitprinten en opsturen.

Informatie: Jetty Heynekamp: info@mindfulnesstraining.nl

Mindful communiceren kunnen we leren.

Wijs en compassievol communiceren blijkt niet eenvoudig te zijn. Op allerlei manieren kunnen mindfulnesstrainers en hulpverleners in en bij communicatie vastlopen en zichzelf daarbij (onbewust) uitputten. Wanneer we communiceren met open, niet-oordelende aandacht, wijsheid en compassie, komt dit deelnemers of cliënten ten goede en kan dit tevens het werk als trainer/hulpverlener verlichten.

Van individuele naar interpersoonlijke mindfulness-beoefening:
De workshop Interpersoonlijke Mindfulness biedt deelnemers de mogelijkheid om de mindfulness-beoefening te verdiepen op interpersoonlijk gebied. De achtweekse training ‘Interpersoonlijke Mindfulness’ is ontwikkeld door ervaren mindfulness-docenten en is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Center for Mindfulness van de Universiteit van Massachusetts Medical School en Metta Programs. De training is gebaseerd op de beoefening van Insight Dialogue; zie voor meer info www.metta.org. De training Interpersoonlijke Mindfulness stimuleert het ontwikkelen van innerlijke kalmte en het toepassen van mindfulness en compassie bij relationele vormen van stress en heeft net als de programma’s MBSR, MBCT en compassietraining (MBCL) een seculier karakter. Deze workshop is gericht op hulpverleners, coaches en (mindfulness)trainers die niet eenvoudig aan een acht weken durende training ‘Interpersoonlijke Mindfulness’ kunnen deelnemen. De workshop zal gedeeltelijk in retraitesfeer plaatsvinden. Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden ervaringsgericht kennis te maken met de belangrijkste oefeningen uit het programma.

Doel van de workshop:

 • Het op ervaringsniveau kennismaken met het programma van de training Interpersoonlijke Mindfulness.
 • Het verdiepen van de eigen mindfulness-beoefening en van toepassingen hiervan in communicatie.

Inhoud:

 • Het oefenen met de zes richtlijnen van Interpersoonlijke Mindfulness beoefening (in twee- of meertallen), die zijn ontleend aan Insight Dialogue: Pauzeren, Ontspannen, Openen, Vertrouwen op het Opkomen, Aandachtig Luisteren en De Waarheid (van het moment) Spreken.
 • Het in dialoog verkennen van levensthema’s, zoals de reactiviteit in lichaam en geest, oordelen en vergelijken, superioriteit en inferioriteit, verlangen om wel of niet gezien te worden, verschillende rollen in persoonlijk en maatschappelijk leven, vergankelijkheid, herkennen van hindernissen en cultiveren van heilzame kwaliteiten bij het communiceren.
 • Het opfrissen en verdiepen van de individuele beoefening.

Onderbouwing:
Empathie wordt als een belangrijke kwaliteit beschouwd voor elke therapeutische relatie. De waarde van mindfulness daarbij wordt al langere tijd erkend in de wetenschappelijke literatuur (Hick & Bien, 2008; Wilson & Dufrene, 2008). Hulpverleners blijken al in hun opleidingsfase  gevoelig te zijn  voor empathiemoeheid. Op mindfulness gebaseerde oefenprogramma’s kunnen empathiemoeheid en burnout helpen voorkomen, en positief bijdragen aan zelfbewustzijn, zelfcompassie en empathisch vermogen (Karpowicz et al., 2009; Saunders et al., 2007; Shapiro et al., 2005, 2007). Aandachtig en zorgvuldig op elkaar afstemmen (attunement) blijkt een kalmerend effect te hebben en op neurobiologisch niveau diepe resonantie teweeg te brengen (Porges, 2011; Siegel, 2007). Het programma dat hier geboden wordt is een langverwachte verdieping op de individuele beoefening van mindfulness en biedt een methodische manier om mindfulness, empathie en compassie verder te ontwikkelen in het interpersoonlijke domein (Kramer et al., 2008; Surrey & Kramer, 2013).


Frits Koster, meditatiebegeleider en mindfulnesstrainer, verbleef 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij o.a. boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (uitg. Asoka en Silkwormbooks) en heeft jarenlange ervaring als meditatieleraar. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness (IvM) en is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot trainer MBSR/MBCT in Nederland en andere Europese landen. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij mindfulness- en compassie-retraites begeleidt in binnen- en buitenland.
Zie www.fritskoster.nl en www.compassietraining.nl.

Jetty Heynekamp is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer via het Instituut voor Mindfulness (IvM). Zij heeft samen met haar man Frits het Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness opgezet, van waaruit zij meditatieretraites verzorgen in binnen- en buitenland. Jetty verzorgt tijdens de workshop naast de praktische organisatie ook sessies ‘mindful bewegen’ en houdingsadviezen. Zie www.mindfulnesstraining.nl.

Frits en Jetty hebben retraites en workshops Insight Dialogue gevolgd bij Gregory Kramer en andere vooraanstaande docenten op het gebied van mindful communicatie, zoals Susan Gillis Chapman, Rosamund Oliver en Edel Maex. Zij volgden beide de scholing tot trainer Interpersonal Mindfulness bij Florence Meleo-Meyer en Phyllis Hicks.

Praktische informatie:

Data en tijden:

Donderdag 6 – zondag 9 september 2018.
– Donderdag 6 september 20.00-22.00 uur. Entrée vanaf 19.00 uur.
– Vrijdag 7 en zaterdag 8 september 9.15-21.00 uur.
– Zondag 9 september 9.15-14.00 uur (er wordt afgesloten met een lunch).

Begeleiding:

Frits Koster en Jetty Heynekamp

 

Locatie:

Huize Elisabeth, Gravenallee 11, 7591 PE Denekamp (tel. 0541-753256, op werkdagen van 9.00-12.00 en van 14.00-17.00 uur). Zie www.huizeelisabethdenekamp.nl voor een impressie van het centrum.Huize Elisabeth, Gravenallee 11, 7591 PE Denekamp. Tel. 0541-358492

Doelgroep:

Mindfulnesstrainers, (G)Gz-professionals, coaches, leraren en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness zijn van harte welkom.

Kosten:

De kosten zijn € 475 per persoon.

 • Hiervan is €280 voor het verblijf; voor de begeleiding en de organisatie wordt €195 gerekend; deze bedragen zijn inclusief 21% btw.
 • De kosten zijn inclusief verblijf, maaltijden, koffie/thee en een syllabus.
 • De bedden zijn opgemaakt. Handdoeken graag zelf meenemen; een handdoekenpakket kan ter plekke gehuurd worden voor € 5.
 • Neem voor het gemak zelf sloffen, een klokje, een omslagdoek of deken en warme, gemakkelijk zittende kledij mee.
Info:

Jetty Heynekamp: via info@mindfulnesstraining.nl of telefonisch via 06-17595210.

Deelnamecriteria: Als basisvoorwaarde geldt dat deelnemers minimaal één keer een achtweekse mindfulnesstraining (MBSR, MBCT of een andere vergelijkbare mindfulness-based training) hebben gevolgd; ook als je al meer ervaring met mindfulness-beoefening hebt vanuit een meditatietraditie dan ben van harte welkom.
Accreditatie: Alle deelnemers krijgen aan het eind een bewijs van deelname. Het programma omvat 24 lesuren.
Opleiding tot trainer Interpersoonlijke Mindfulness: Voor trainers MBSR/MBCT: mocht je t.z.t. zelf trainer willen worden en de door Florence Meleo-Meyer en Phyllis Hicks opgezette achtweekse (9 sessies durende) training Interpersoonlijke Mindfulness willen gaan begeleiden dan kun je hier een opleiding toe volgen.
Klik hier voor informatie over het meest recent georganiseerde IM Teacher Training Programma. De workshop Interpersoonlijke Mindfulness die we van 6-9 september a.s. in Denekamp aanbieden is erkend als een van de mogelijke voorwaarden voor het volgen van het IM TT programma. De workshop (24 studie-uren) kan gelden als een alternatief voor het gevolgd hebben van een achtweekse training IM. De 3 daagse workshop in Denekamp geldt echter niet als een alternatief voor een Insight Dialogue retraite.
Bijzonderheden:

Hieronder zijn nog enkele bijzonderheden te vinden:

 • Aanbevolen literatuur: Gregory Kramer: Insight dialogue, Asoka, 2014.
 • Deelnemers wordt aangeraden gemakkelijk zittende kledij, een handdoek, (fleece)dekentje en eventuele andere hulpmiddelen mee te nemen die de beoefening kunnen ondersteunen.
 • Er zijn 22 plaatsen beschikbaar; de workshop gaat door bij minimaal 12 aanmeldingen. Plaatsing is op volgorde van binnenkomst; vol is vol. Bij onvoldoende deelname worden al verrichte betalingen uiteraard volledig teruggestort.
 • Frits en Jetty zijn tussen 10 januari – 5 maart 2018 niet bereikbaar. Na 5 maart zal je aanmelding z.s.m. op volgorde van binnenkomst verwerkt en bevestigd worden.
 • Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf in Huize Elisabeth.
Opgave en aanmelding:

Je kunt je digitaal aanmelden door het onderstaande aanmeldingsformulier volledig ingevuld te verzenden of klik hier voor een pdf-bestand waarvan je blz. 4 kunt printen, invullen en per post aan ons opsturen. Je opgave is geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150 te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘IM 2018’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag uiterlijk een week voor aanvang van de workshop worden overgemaakt.

ON-LINE AANMELDINGSFORMULIER

Ik wens mee te doen aan de workshop Interpersoonlijke Mindfulness van 6-9 september 2018

‘Ik geef me op voor de bovengenoemde workshop en ben bereid tot deelname aan interpersoonlijke oefeningen met respect voor mijn eigen grenzen en die van anderen. Ik verklaar dat ik zelf de verantwoordelijkheid draag voor mijn gezondheid tijdens deze workshop.’

Error: Contact form not found.

N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.
N.B. Je opgave is geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150 te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘IM 2018’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag uiterlijk een week voor aanvang van de workshop worden overgemaakt.
N.B. Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 30 administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan wordt 80% van het deelname tarief in rekening gebracht; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden.