Retraite Vipassana- of Inzichtmeditatie 20-27 juli 2025

Van zondag 20 juli – zondag 27 juli 2025 zal er een 7 etmalen durende meditatieretraite worden georganiseerd in het mooie, landelijk gelegen Zencentrum Noorder Poort te Wapserveen (Dr).

 

Vipassana- of inzichtmeditatie is een meditatievorm die stamt uit het boeddhisme zoals dat met name in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Hierin staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness centraal; het leren aanschouwen wat er in het nu gebeurt, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen, rationeel analyseren of verklaren van wat waargenomen wordt. Tegenwoordig wordt mindfulness in de gezondheidszorg zeer succesvol toegepast bij chronische pijn en stress, vermoeidheid en depressie. Je kunt het beschouwen als een lichamelijk, mentaal, zintuiglijk en emotioneel bewustwordingsproces, waarbij je op een eenvoudige manier de kracht van opmerkzaamheid leert ontwikkelen. Inzicht, een betere energiehuishouding en innerlijke vrijheid zijn het resultaat.

 

Het programma:
Er wordt gemediteerd volgens een vaststaand gezamenlijk meditatieprogramma, met periodes van zit- en loopmeditatie en informele meditatieoefeningen, zoals ligmeditatie of het maken van buigoefeningen. Als extra ondersteuning in de beoefening worden oefeningen in vriendelijkheid en compassie aangereikt. In overleg met de begeleider kun je echter ook een individueel opgesteld meditatieprogramma volgen, waarbij meer rekening gehouden wordt met individuele behoeftes en eventuele gezondheidsbeperkingen. De retraite vindt plaats in stilte. De begeleiding bestaat uit regelmatige inleidingen met betrekking tot loop- en zitmeditatie, als extra ondersteuning worden mindfulness-based oefeningen in vriendelijkheid en compassie aangeboden. Daarnaast worden dagelijks (facultatief) enkele mindful bewegingsoefeningen begeleid en zijn er individuele en groepsmatige uitwisselingsgesprekken over het meditatieproces.

Frits Koster (geb. ’57) is in 1979 in aanraking gekomen met inzichtmeditatie. Hij heeft ruim vijf jaar als boeddhistische monnik in Zuidoost Azië gemediteerd en boeddhistische psychologie gestudeerd. Frits is uitgetreden in 1994 en begeleidt meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Hij heeft als mindfulness- en compassietrainer in de GGz gewerkt in is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Frits is auteur van diverse boeken (Asoka en Boom).
Jetty Heynekamp (geb. ’57) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer en verzorgt tijdens de retraite naast de praktische organisatie ook het ‘mindful bewegen’ en houdingsadviezen.
Frits en Jetty hebben samen ‘De kunst van mindful communiceren’ (Boom, 2020) en ‘Op retraite’ (Asoka, 2021) geschreven.

Locatie: Zencentrum Noorder Poort, Butenweg 1, 8351 GC Wapserveen (tel. 0521-321204).

Data en tijden: De retraite begint zondag 20 juli 2025  om 15.00 u. (entree v.a. 14.00 u.) en eindigt zondag 27 juli 2025 om 14.00 u.

Kosten:

 • Een 1-persoonskamer: Hiervoor bedragen de kosten € 862 voor de gehele retraite. Hiervan is € 666 voor logies en verblijf en € 196 voor de organisatie- en begeleidingskosten.
 • Een plek op een 2-persoonskamer: Hiervoor bedragen de kosten €  700 voor de gehele retraite. Hiervan is € 504 voor het logies en verblijf en  € 196 voor de organisatie- en begeleidingskosten.
 • Alle kosten zijn inclusief btw 21%. Het verblijf is inclusief koffie, thee en vegetarische (vaak veganistische) maaltijden. Dekbedden, kussens, beddengoed en handdoeken worden verstrekt door het centrum.

Diëten: 
Wat betreft diëten hanteert de Noorder Poort het volgende strikte beleid: er zal alleen rekening worden gehouden met diëten op voorschrift van een medisch specialist of natuurarts. Dit omdat de keuken van de Noorder Poort niet is uitgerust om rekening te houden met uitgebreide dieetvoorschriften.

Meer info:
Jetty Heynekamp, info@mindfulnesstraining.nl of 0594-621807. Zie ook www.fritskoster.nl.

Opgave:
Graag z.s.m. aanmelden als je mee wilt doen. Het is mogelijk om je online aan te melden. Je opgave is pas geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150 te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, o.v.v. ‘Retraite 20-27 juli25’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag dan worden overgemaakt. Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf op de Noorder Poort.


ONLINE AANMELDINGSFORMULIER

Ik wens mee te doen aan de retraite Vipassana- of Inzichtmeditatie van 20-27 juli 2025
Ik geef me op voor de bovengenoemde retraiteperiode. Ik weet dat als ik bepaalde oefeningen – om welke reden dan ook – niet kan of niet wil doen, ik op geen enkele wijze verplicht ben deze oefeningen te doen. Ik weet ook dat ik de begeleiders niet verantwoordelijk kan stellen voor letsel als gevolg van deze oefeningen.

  Voornaam en achternaam:

  Gender identiteit:

  Geboortedatum:

  Indien van toepassing: bedrijfsnaam:

  Telefoon:

  Adres (straat en huisnummer):

  Postcode:

  Woonplaats:

  E-mailadres:

  Beroep/dagbesteding:

  Meditatie-ervaring in het kort (methode(s), waar bij wie, sinds hoe lang, regelmaat):

  Eventueel dieet - (alleen op medische indicatie, graag een beschrijving invoegen)

  Kosten (inclusief btw 21%):

  Contactpersoon en (mobiel) telefoonnummer bij noodgevallen:

  Opmerkingen:

  Datum:

   

  N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.

  N.B. Je aanmelding is pas geldig als de aanbetaling van € 150 is geregeld.  te storten op IBAN-nummer NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘Retraite 20-27 juli25’.

  N.B. Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 30 administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite wordt 80% van het deelnametarief in rekening gebracht.