Mildheid is een begrip waarin vriendelijkheid (metta) en compassie (karuna) samenkomen. Vriendelijkheid richt zich op het ‘goede’ in de mens. Zij maakt het hart ontvankelijk en is onbegrensd, zonder uitzondering alle wezens omvattend, waar ze zich ook mogen bevinden. Men spreekt over compassie (karuna) wanneer vriendelijkheid zich verbindt  met pijn, stress en lijden, bij onszelf en bij anderen. Vriendelijkheid en compassie verzachten en openen het hart, hierdoor kunnen we vrede sluiten met onszelf en met de wereld om ons heen.

Mindfulness betekent opmerkzaamheid. Het verwijst naar een meditatietechniek die stamt uit het boeddhisme, zoals dat met name in Zuidoost Azië wordt beoefend. Bij deze meditatietechniek, die ook wel vipassanā- of inzichtmeditatie wordt genoemd, leren we erkennend te aanschouwen wat zich in het nu in of aan ons voordoet, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat wordt waargenomen. Door deze open aandacht kunnen allerlei verwerking- en bewustwordingsprocessen plaatsvinden en kunnen we innerlijke ruimte ervaren. In dit weekend zal extra aandacht besteed worden aan wijsheid en compassie, twee waardevolle krachten die met de beoefening tot bloei komen.

Tijdens de online meditatiedag worden verschillende meditatieoefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Er wordt ook enkele keren gebruik gemaakt van interpersoonlijke mindfulnessbeoefening, waarbij in tweetallen specifieke thema’s onderzocht kunnen worden middels meditatieve communicatie. Na afloop wordt er altijd gezamenlijk nagepraat over de meditatie-ervaringen. Het weekend is geschikt voor beginners en voor meer ervaren mediterenden en draagt bij aan een grotere innerlijke vrede en bevrijdend inzicht.


INFO

Stichting Khanti organiseert een online meditatiedag ‘Mildheid & Mindfulness’ o.l.v. Frits Koster op zaterdag 4 september 2021.

Tijden: 09.30-13.00 uur en van 15.00-18.00 uur. Deelname aan alleen de morgen of alleen de middag is niet mogelijk.

Vorm: online – een Zoomlink wordt enkele dagen van tevoren per mail gestuurd. Je dient te kunnen beschikken over een rustige meditatieplek, een goede internet verbinding en een geschikte laptop of pc. Een Ipad, Tablet of een mobiele telefoon volstaat niet.

Kosten: 50/60 euro (naar draagkracht).

Meer informatie: Gertrude Krayenbosch of tel. 06-42580607. Zie www.mettameditatie.nl.

Aanmelding: inschrijven is mogelijk door onderstaand formulier ingevuld op te sturen en het deelnamebedrag te storten op IBAN-rekeningnummer NL40 INGB 0005 6967 89 van Stichting Khanti te Leiden, o.v.v. ‘4-sep-2021’. Als het aanmeldingsformulier en het deelnamebedrag ontvangen zijn wordt een bevestigingsmail gestuurd. Als de dag is volgeboekt dan volgt er ook een bericht en wordt het deelnamebedrag teruggestort.

Aanmeldingsformulier:

  Voornaam en achternaam:
  M / V ManVrouw
  Geboortedatum:
  Indien van toepassing:bedrijfsnaam:
  Telefoon:
  Adres (straat en huisnummer):
  Woonplaats: (postcode en stad):
  E-mailadres:
  Beroep/dagbesteding:
  Meditatie-ervaring in het kort (methode(s), waar bij wie, sinds hoe lang, regelmaat:
  Ik doe mee aan de online meditatiedag Mildheid & Mindfulness 4 september 2021.
  Ik doe mee voor de volgende kosten (50/60 euro naar draagkracht):
  Opmerkingen:
  Datum:
   
  Menu