Workshop Interpersoonlijke Mindfulness 30 juni – 3 juli 2017

Vrijdag 30 juni – 3 maandag 3 juli 2017

Huize Elisabeth te Denekamp

Kosten: €449.


On-line aanmelden of het aanmeldingsformulier (pdf) uitprinten en opsturen.

Informatie:
– Erik van den Brink: erikvandenbrink@mbcl.nl (5 jan – 5 mrt)
– Jetty Heynekamp: info@mindfulnesstraining.nl (vanaf 5 mrt)

Van individuele naar interpersoonlijke mindfulness-beoefening

Wijs en compassievol communiceren blijkt niet eenvoudig te zijn. Op allerlei manieren kunnen mindfulness-trainers en hulpverleners in en bij communicatie vastlopen en zichzelf daarbij (onbewust) uitputten.  Wanneer we communiceren met open, niet-oordelende aandacht, wijsheid en compassie, komt dit deelnemers of cliënten ten goede en kan dit tevens het werk als trainer/hulpverlener verlichten.

De workshop Interpersoonlijke Mindfulness biedt deelnemers de mogelijkheid om de mindfulness-beoefening te verdiepen op interpersoonlijk gebied. De achtweekse training ‘Interpersoonlijke Mindfulness’  is ontwikkeld door ervaren mindfulness-docenten en is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Center for Mindfulness van de Universiteit van Massachusetts Medical School en Metta Programs. De training is gebaseerd op de beoefening van Insight Dialogue; zie voor meer info www.metta.org. De training Interpersoonlijke Mindfulness stimuleert het ontwikkelen van innerlijke kalmte en het toepassen van mindfulness en compassie bij relationele vormen van stress en heeft net als de programma’s MBSR, MBCT en compassietraining (MBCL) een seculier karakter. Deze workshop is gericht op hulpverleners, coaches en (mindfulness)trainers die niet eenvoudig aan een acht weken durende training ‘Interpersonal Mindfulness’ kunnen deelnemen. De workshop zal gedeeltelijk in retraitesfeer plaatsvinden. Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden ervaringsgericht kennis te maken met de belangrijkste oefeningen uit het programma.

Doel van de cursus:

 • Het op ervaringsniveau kennismaken met het programma van de training Interpersoonlijke Mindfulness.
 • Het verdiepen van de eigen mindfulness-beoefening en van toepassingen hiervan in communicatie.

Inhoud:

 • Het oefenen met de zes richtlijnen van Interpersoonlijke Mindfulness beoefening (in twee- of meertallen), die zijn ontleend aan Insight Dialogue: Pauzeren, Ontspannen, Openen, Vertrouwen op het Opkomen, Aandachtig Luisteren en De Waarheid (van het moment) Spreken.
 • Het in dialoog verkennen van levensthema’s, zoals de reactiviteit in lichaam en geest, oordelen en vergelijken, superioriteit en inferioriteit, verlangen om wel of niet gezien te worden, verschillende rollen in persoonlijk en maatschappelijk leven, vergankelijkheid, herkennen van hindernissen en cultiveren van heilzame kwaliteiten bij het communiceren.
 • Het opfrissen en verdiepen van de individuele beoefening.

Onderbouwing:
Empathie wordt als een belangrijke kwaliteit beschouwd voor elke therapeutische relatie. De waarde van mindfulness daarbij wordt al langere tijd erkend in de wetenschappelijke literatuur (Hick & Bien, 2008; Wilson & Dufrene, 2008). Hulpverleners blijken al in hun opleidingsfase  gevoelig te zijn  voor empathiemoeheid. Op mindfulness gebaseerde oefenprogramma’s kunnen empathiemoeheid en burnout helpen voorkomen, en positief bijdragen aan zelfbewustzijn, zelfcompassie en empathisch vermogen (Karpowicz et al., 2009; Saunders et al., 2007; Shapiro et al., 2005, 2007). Aandachtig en zorgvuldig op elkaar afstemmen (attunement) blijkt een kalmerend effect te hebben en op neurobiologisch niveau diepe resonantie teweeg te brengen (Porges, 2011; Siegel, 2007). Het programma dat hier geboden wordt is een langverwachte verdieping op de individuele beoefening van mindfulness en biedt een methodische manier om mindfulness, empathie en compassie verder te ontwikkelen in het interpersoonlijke domein (Kramer et al., 2008; Surrey & Kramer, 2013).


Frits Koster, meditatiebegeleider en mindfulnesstrainer, verbleef 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij o.a. boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (uitg. Asoka en Silkwormbooks) en heeft jarenlange ervaring als meditatieleraar. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness (IvM) en is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot trainer MBSR/MBCT in Nederland en andere Europese landen. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij mindfulness- en compassie-retraites begeleidt in binnen- en buitenland.
Zie www.fritskoster.nl en www.compassietraining.nl.

Erik van den Brink, psychiater/psychotherapeut en mindfulnesstrainer, heeft ruim 25 jaar ervaring in de GGZ. Hij werkt bij Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum te Haren. Hij geeft tevens onderwijs vanuit MBCL Trainingen in binnen- en buitenland. Hij ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange meditatie-ervaring en scholing in MBSR/MBCT bij vooraanstaande docenten. Hij verdiepte zich in psychotherapeutische scholen die het zelfhelend vermogen aanspreken en volgde onder meer scholing bij pioniers in  Acceptance and Commitment Therapy  en Solution Focused Therapy. Zie www.mbcl.nl.

Beide docenten geven MBCT/MBSR en de door hen ontwikkelde compassietraining (Mindfulness-Based Compassionate Living, MBCL) voor zowel cliënten als hulpverleners en volgden  scholing in Compassion Focused Therapy (Paul Gilbert en Chris Irons) en Mindful Self-Compassion (Christopher Germer en Kristin Neff). Ze zijn de auteurs van ‘Compassievol leven’ (Boom, 2012; waarvan tevens edities in het Engels en Duits verschenen) en van ‘Compassie in je leven’ (Boom, 2015). Frits Koster en Erik van den Brink hebben retraites en workshops Insight Dialogue gevolgd bij Gregory Kramer en andere vooraanstaande docenten op het gebied van mindful communicatie, zoals Susan Gillis Chapman en Edel Maex. Zij volgden beide de scholing tot trainer Interpersonal Mindfulness bij Florence Meleo-Meyer en  Phyllis K. Hicks.

Jetty Heynekamp zal dagelijks een sessie mindful bewegen verzorgen.


Praktische informatie:

Data en tijden:

Vrijdag 30 juni – maandag 3 juli 2017.
– Vrijdag 30 juni 20.00-22.00 uur. Entrée vanaf 17.00 uur.
– Zaterdag 1 en zondag 2 juli 9.15-21.00 uur.
– Maandag 3 juli 9.15-14.00 uur (er wordt afgesloten met een lunch).

Begeleiding:

Frits Koster en Erik van den Brink

 

Locatie:

Huize Elisabeth, Gravenallee 11, 7591 PE Denekamp (tel. 0541-753256, op werkdagen van 9.00-12.00 en van 14.00-17.00 uur). Zie www.huizeelisabethdenekamp.nl voor een impressie van het centrum.Huize Elisabeth, Gravenallee 11, 7591 PE Denekamp. Tel. 0541-358492

Doelgroep:

Mindfulnesstrainers, (G)Gz-professionals, coaches, leraren en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness zijn van harte welkom.

Kosten:

De kosten zijn € 449 per persoon.

 • Hiervan is €249 voor het verblijf, dit bedrag is inclusief 6% btw.
 • Voor de begeleiding en de organisatie wordt €200 gerekend; dit bedrag is inclusief 21% btw.
 • De kosten zijn inclusief verblijf, maaltijden, koffie/thee en handouts.
 • De bedden zijn opgemaakt. Handdoeken graag zelf meenemen; een handdoekenpakket kan ter plekke gehuurd worden voor € 3,50. Neem voor het gemak zelf sloffen, een klokje, een omslagdoek of deken en warme, gemakkelijk zittende kledij mee.
Info:

– Erik van den Brink via erikvandenbrink@mbcl.nl (van 5 januari – 5 maart).
– Jetty Heynekamp via info@mindfulnesstraining.nl (vanaf 5 maart).

Deelnamecriteria: Als basisvoorwaarde geldt dat deelnemers minimaal één keer een achtweekse mindfulnesstraining (MBSR,  MBCT of een andere vergelijkbare mindfulness-based training) hebben gevolgd; ook als je al meer ervaring met mindfulness-beoefening vanuit een meditatietraditie hebt dan ben je van harte welkom.
Accreditatie: Om de kosten voor de training zo laag mogelijk te houden wordt geen accreditatie aangevraagd. Alle deelnemers krijgen wel een bewijs van deelname. Het programma omvat 24 lesuren.
Bijzonderheden: Hieronder zijn nog enkele bijzonderheden te vinden:

 • Aanbevolen literatuur: Gregory Kramer: Insight dialogue, Asoka, 2014.
 • Deelnemers wordt aangeraden gemakkelijk zittende kledij, een handdoek, (fleece)dekentje en eventuele andere hulpmiddelen mee te nemen die de beoefening kunnen ondersteunen.
 • Er zijn 30 plaatsen beschikbaar; de scholing gaat door bij minimaal 12 aanmeldingen. Plaatsing is op volgorde van binnenkomst; vol is vol. Bij onvoldoende deelname worden al verrichte betalingen uiteraard volledig teruggestort.
 • Frits en Jetty zijn tussen 10 januari – 5 maart niet bereikbaar. Na 5 maart zal je aanmelding z.s.m. op volgorde van binnenkomst verwerkt en bevestigd worden.
 • Na opgave ontvang je een week voor aanvang van de retraite een bevestiging met meer gedetailleerde informatie over het verblijf in Huize Elisabeth.
Opgave en aanmelding:

Je kunt je digitaal aanmelden door het onderstaande aanmeldingsformulier volledig ingevuld te verzenden of klik hier voor een pdf-bestand waarvan je blz. 4 kunt printen, invullen en per post aan ons opsturen. Je opgave is geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150 te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘IM Denekamp’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag uiterlijk een week voor aanvang van de workshop worden overgemaakt.

ON-LINE AANMELDINGSFORMULIER

Ik wens mee te doen aan de workshop Interpersoonlijke Mindfulness van 30 juni – 3 juli 2017

‘Ik geef me op voor de bovengenoemde workshop en ben bereid tot deelname aan interpersoonlijke oefeningen met respect voor mijn eigen grenzen en die van anderen. Ik verklaar dat ik zelf de verantwoordelijkheid draag voor mijn gezondheid tijdens deze workshop.’
Voornaam en achternaam:
M / V ManVrouw
Geboortedatum:
Beroep/dagbesteding:
Telefoon:
Adres (straat en huisnummer):
Postcode:
Woonplaats:
E-mailadres:
Eventueel dieet (alleen op medische indicatie, graag een beschrijving sturen):
Ik stem in met de volgende kosten: €449.
Datum:
 
N.B. In geval je medicatie gebruikt en/of onder behandeling van een psychiater, psychotherapeut of medisch specialist bent is het aangeraden om – alvorens je aan te melden – eerst contact op te nemen met de retraitebegeleider.
N.B. Je opgave is geldig na het overmaken van een aanbetaling van € 150 te storten op IBAN-nummer: NL03 SNSB 0858 4034 47 van Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness te Ezinge, o.v.v. ‘IM Denekamp’. Hierna krijg je – als bevestiging – een factuur thuisgestuurd voor het gehele bedrag. Na aftrek van de aanbetaling kan het restbedrag uiterlijk een week voor aanvang van de workshop worden overgemaakt.
N.B. Bij voortijdige annulering van de retraite hanteren we de volgende regel: als de annulering acht of meer weken van tevoren wordt doorgegeven dan wordt de aanbetaling teruggestuurd (verminderd met € 25,- administratiekosten). Als de annulering vier tot acht weken van tevoren is dan wordt 80% van het deelname tarief in rekening gebracht; bij annulering binnen vier weken voor aanvang van de retraite kan de aanbetaling niet meer teruggevorderd worden.